Gelişen teknolojiyle birlikte otomotiv sektöründe de her geçen gün bir yenilik karşımıza çıkıyor. Bu yeniliklerin öncelikli amacı otomobil kullanıcıları için çok daha konforlu, güvenli ve aynı zamanda cazip araçlar yaratmak ve tabii ki daha düşük maliyetli fırsatlar sunmak. Bilhassa son yıllarda otomobil üretiminde verimlilik kadar çevreci bilinç de oldukça etkili. Bu sayede hem çevreye duyarlı hem de kullanıcısı için daha az masraflı seçeneklerin sayısı giderek artıyor.
Söz konusu çevrecilik konsepti olduğunda sadece motorlar akla gelmesin. Üreticiler otomobile uyarlanan yardımcı ekipmanlar sayesinde de çevreci özellikleri geliştirmeyi hedefliyor. Bunun en iyi örneği ise son yıllarda daha da yaygın hale gelen elektrik kontrollü direksiyon sistemleri. Hem daha hafif hem de motordan daha az güç çekerek yakıt tasarrufu sağlayan bu donanımlar giderek popülerleşiyor. Kullanıcısına daha düşük bakım maliyeti imkanı da sunan elektrik kontrollü direksiyon sistemini gelin birlikte tanıyalım.
Elektrik kontrollü direksiyon sistemi nedir?
Elektrik kontrollü direksiyon sistemiyle aslında sürücünün direksiyonu döndürme kuvvetine ek olarak elektrik motorunun direksiyon milinin sahip olduğu döndürme kuvvetini, yani torku artırdığı bir sistemden bahsediyoruz. Peki elektrik kontrollü direksiyon sistemi nasıl çalışır? Şöyle özetleyelim:
- Sürücü tarafından direksiyonun döndürülmesiyle direksiyon mili döner.
- Bununla beraber direksiyon miline bağlı olan bir elektrik motoru da çalışır ve direksiyon milinin dönme kuvvetini artırır.
- Bu sayede de direksiyon kuvveti desteklenmiş olur.
Hem yakıt tüketimi az hem de hıza duyarlı bu sistem sayesinde direksiyon, döndürmenin zor olduğu veya döndürme miktarının en fazla olduğu, yani en çok desteğe ihtiyaç duyulan anlarda daha yumuşak bir şekilde döndürülebilir hale gelir. Dahası yüksek hızlara çıkıldığında direksiyon döndürme kuvvetini sertleştirerek sürücüsüne konfor sağlar.
Elektrik kontrollü direksiyon sisteminin çalışmasında etkili iki temel sensör var: bunlardan ilki direksiyon tork sensörü. Bu sensör sayesinde sürücü tarafından direksiyona uygulanan kuvvet ölçülerek direksiyonun ne yöne çevrildiği algılanıyor. Direksiyon kumanda ünitesine gönderilen bu bilgi ile direksiyonun burulma mili üzerinden bir hesaplama yapılıyor ve gerekli kuvvet sağlanıyor. Direksiyon konum sensörü ise direksiyonun o anki konumunu ve döndürülme açısını hesaplıyor. Tüm bunlar aracınızı kullanırken size destek olan, aynı zamanda daha az efor sarf ederek daha keyifli bir sürüş deneyimi yaşamanıza olanak sağlayan bir sistemin parçaları olarak öne çıkıyor.
Leave a Comment